Jadłospis

Jadłospis na tydzień 10.05 - 14.05

 ŚniadanieObiadPodwieczorek
PN
DZIEŃ OPTYMIZMU
KUCHNIA ŚLĄSKA
Kawa zbożowa na mleku, SZWEDZKI STÓŁ: Pieczywo: razowe, graham, masło, szynka wędzona, polędwica drobiowa, ser żółty, serek topiony, jajo na twardo, sałata masłowa, rzodkiewka, pomidorki, szczypiorek
Herbatka z cytryną i miodem,
Jabłko
ALERGENY: 1,7
Zupa: Wodzionka ( Brołtzupa) – Śląska zupka w boczkiem i chrupiącymi grzankami.
Rolady (zrazy zawijane z ogórkiem, boczkiem i kiełbaską – duszone w sosie własnym)
Gumiklyjzy (kluski śląskie),
Surówka: Modro Kapusta (Czerwona kapusta)
Kompocik owocowy
ALER GENY: 1,3,7,9
Tęczowe świeże owoce (banany, truskawki, jabłka, winogronka, borówki, kiwi)
Wafelki ryżowe,
Herbatka owocowa
ALERGENY: 1,7
WTKasza manna
Pieczywo: graham, razowy, masło, schab pieczony, papryka, kiełki,
Herbatka cytrynowa
Jabłko
ALERGENY: 1,7
Zupa: Kapuśniak,
Hot – Dogi własnej produkcji prosto z pieca,
Ketchup,
Kalarepka do chrupania
Kompot wiśniowy
ALER GENY: 1,3,7,9
Makaron kolanka ozdobne pod śniegiem - polane serkiem śmietankowym
Napar miętowy
Winogronka
ALERGENY: 1, 3, 7
ŚRPłatki zbożowo miodowe na mleku
Pieczywo: żytnie, graham, masło, serek straciatella z kawałkami deserowej czekolady,
Herbata z cytrynką
Banan
ALERGENY:1,7
Zupa: Czerwony Kapturek (Barszcz czerwony)
Pałeczki z kurczaka ala KFC (pieczone w panierce kukurydzianej), ryż curry,
Mini marcheweczka – na parze z prażoną bułeczką,
Słupki ogórkowe do chrupania
Nektar owocowy
ALERGENY:1,3,7,9
Mufinki marchewkowe,
Soczek owocowy
Banan
ALERGENY: 1, 3, 7
CZWKakao
Pieczywo: żytnie, graham, razowy, masło, Ser żółty, rzodkiewka,
Herbatka miodowa
Winogronka
ALERGENY: 1,7
Zupa: Fasolowa,
Pierogi z nadzieniem śmietankowo serowym polane musem truskawkowym.
Sok Jabłkowo - gruszkowy
ALERGENY: 1,3,7,9
Zapiekanki Hawajskie (bułeczki kukurydziane zapiekane z serem żółtym, szynką i ananasem), ketchup
Herbatka ziołowa
Jabłko
ALERGENY:1,3,7
PTNapój mleczny „ Zdrowy Nesqik” Pieczywo: żytnie, graham, masło, polędwica sopocka, sałata masłowa
Herbatka z cytryną
Jabłko
ALERGENY: 1,7
Zupa: Z Cukinii z pieczonymi pomidorami i kaszą jęczmienną,
Medaliony Rybne (kotleciki z ryby Dorsz Atlantycki zapiekane w piecu), pieczone ziemniaki,
Surówka: Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek
Nektar owocowy
ALERGENY:1,3,4,7,9
Bułeczka owsiana, masło, Pierś gotowana, papryka czerwona,
Herbatka owocowa
Banna
ALERGENY: 1,3,7

Dzieci mają dostęp w ciągu całego dnia do wody mineralnej niegazowanej, wody przegotowanej o temperaturze pokojowej i napojów owocowych.

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji.

W przypadku braku tolerancji nabiału dzieci otrzymują zamienniki.